Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб банків «Фінанси та кредит», «Фінбанк» та ще 10 банків розглядатимуть суди цього тижня

25.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 12 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 25 липня у Верховному Суді буде розглянуто касаційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «Фінбанк» (справа №910/13325/21) на понад 142 млн грн, тобто всю суму вимог кредиторів банку, не задоволених через недостатність майна у банку.

Як повідомляв Фонд, після початку виведення банку з ринку було виявлено, що майже 95% від його загального кредитного портфелю юридичних осіб – кредити, що були надані пов’язаним з банком особам. Сума заборгованості за ними на той момент складала 850,2 млн грн. Причому у заставу за цими кредитами було надано неліквідне забезпечення, або кредити були взагалі беззаставними.

Крім того, 26 липня Північний апеляційний господарський суд розгляне  апеляційні скарги на ухвалу суду першої інстанції про арешт часток ПрАТ «ПОЛТАВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу), ТОВ «ЄРИСТІВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу) та ТОВ «БІЛАНІВСЬКИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (50,3% статутного капіталу), які опосередковано належать власнику банку «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» через FERREXPO AG. Нагадаємо, ці активи були заарештовані рішенням суду від 3 березня ц. р. як забезпечення позову Фонду гарантування вкладів до власника цього банку щодо відшкодування збитків Банку та його кредиторам. Сума позову складає майже 46 млрд грн (справа №910/268/23).

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-16 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.